Selamat datang ke desaku.
Something you might want to know about us.
Don't be hesitated to contact us if you have something to say.

Salam Pengenalan

Assalamualaikum...

Salam pengenalan dan selamat bertemu. Baru di kesempatan ini saya dapat bersama-sama mengambil bahagian untuk dikongsi bersama. Saya ni orang kampung, jadi kisah dan cerita saya lebih tertumpu di kawasan kampung terutama di kawasan Kuala Krau, Pahang. Banyak yang boleh diceritakan terutama soal-soal pembangunan, peluang ekonomi, masalah-masalah, isu-isu semasa serta perancangan dan potensi kampung. Semua kampung ingin maju dan berjaya, penduduknya dapat meningkatkan pendapatan ekonomi, keadaannya aman dan sejahtera, persekitarannya bersih, ceria dan indah serta udaranya bersih dan nyaman. Inilah yang dinamakan sebagai Desa Impian ataupun Desa Wawasan.

Projek Perumahan Kos Rendah

| | Sunday, November 3, 2013
|

Perumahan Awam Kos Rendah atau singkatannya PAKR perlu diwujudkan di kawasan Kuala Krau bagi memberi peluang kepada golongan yang berpendapatan rendah untuk memiliki sebuah rumah. Sebelum ini telah diwujudkan perumahan tersebut di Taman Sri Desa Kuala Krau yang telah memberi peluang kepada 187 buah keluarga untuk memiliki rumah.

Walaupun telah diwujudkan beberapa buah kawasan perumahan di sekitar Kuala Krau tetapi jumlah rumah kos rendah agak terhad kerana pihak pemaju lebih berminat untuk membina rumah kos sederhana dan mewah yang harganya mencecah ratusan ribu ringgit. Bagi golongan berpendapatan rendah, hanya melihat sahaja perumahan yang wujud di kawasan idaman tetapi tidak mampu membelinya.

Bagi menangani masalah ini, pihak kerajaan negeri perlu memikirkan keperluan memiliki rumah untuk golongan berpendapatan rendah ini. Walaupun terdapat peluang-peluang lain seperti Rumah Mesra Rakyat ataupun PR1MA, PAKR sebagaimana yang telah diwujudkan sebelum ini, lebih memberi peluang kepada golongan yang kurang berkemampuan serta tidak memiliki tanah untuk memiliki sebuah rumah.

0 comments:

Post a Comment