Selamat datang ke desaku.
Something you might want to know about us.
Don't be hesitated to contact us if you have something to say.

Salam Pengenalan

Assalamualaikum...

Salam pengenalan dan selamat bertemu. Baru di kesempatan ini saya dapat bersama-sama mengambil bahagian untuk dikongsi bersama. Saya ni orang kampung, jadi kisah dan cerita saya lebih tertumpu di kawasan kampung terutama di kawasan Kuala Krau, Pahang. Banyak yang boleh diceritakan terutama soal-soal pembangunan, peluang ekonomi, masalah-masalah, isu-isu semasa serta perancangan dan potensi kampung. Semua kampung ingin maju dan berjaya, penduduknya dapat meningkatkan pendapatan ekonomi, keadaannya aman dan sejahtera, persekitarannya bersih, ceria dan indah serta udaranya bersih dan nyaman. Inilah yang dinamakan sebagai Desa Impian ataupun Desa Wawasan.

Program Sukaneka

| | Tuesday, November 19, 2013
|

Di antara program yang dapat menarik perhatian khususnya golongan muda di kampung-kampung adalah mengadakan Program Sukaneka ataupun Sukan Rakyat. Bukan sahaja golongan muda, golongan dewasa baik lelaki ataupun wanita tidak melepaskan peluang untuk bersama-sama menyertainya.

Oleh sebab itu, program ini saban tahun dirancang di setiap kampung yang juga merupakan antara program yang paling meriah yang diadakan sepanjang tahun. Di samping dapat mengeratkan lagi hubungan sirratulrahim di antara penduduk kampung, ianya juga dapat menerapkan semangat bersukan terutama kepada golongan muda.

Bagi Wakil Rakyat kawasan, peruntukan perlu disediakan bagi menampung perbelanjaan program tersebut terutama bagi hadiah dan cenderahatinya. Selain itu, ianya merupakan peluang kepada Wakil Rakyat dan pemimpin setempat untuk bersama-sama dengan setiap golongan masyarakat di sesebuah kampung itu dan peluang ini boleh digunakan untuk lebih beramah mesra di samping dapat menyampaikan sesuatu mesej di majlis tersebut.
0 comments:

Post a Comment