Selamat datang ke desaku.
Something you might want to know about us.
Don't be hesitated to contact us if you have something to say.

Salam Pengenalan

Assalamualaikum...

Salam pengenalan dan selamat bertemu. Baru di kesempatan ini saya dapat bersama-sama mengambil bahagian untuk dikongsi bersama. Saya ni orang kampung, jadi kisah dan cerita saya lebih tertumpu di kawasan kampung terutama di kawasan Kuala Krau, Pahang. Banyak yang boleh diceritakan terutama soal-soal pembangunan, peluang ekonomi, masalah-masalah, isu-isu semasa serta perancangan dan potensi kampung. Semua kampung ingin maju dan berjaya, penduduknya dapat meningkatkan pendapatan ekonomi, keadaannya aman dan sejahtera, persekitarannya bersih, ceria dan indah serta udaranya bersih dan nyaman. Inilah yang dinamakan sebagai Desa Impian ataupun Desa Wawasan.

Keperluan Lot-Lot Perumahan

| | Monday, November 10, 2014
|

Bagi generasi muda yang menetap di kampung, antara keperluan yang sangat-sangat diharapkan adalah memiliki tanah-tanah untuk membina rumah dan tanah-tanah untuk pertanian. Mungkin tanah untuk pertanian melibatkan kawasan yang bersaiz besar tetapi untuk membina rumah hanya melibatkan kawasan sekurang-kurangnya 0.4 ekar setiap seorang. Tanah yang ada milik orang tua kemungkinan tidak mengcukupi tambahan pula dengan bilangan adik beradik yang ramai.

Dengan wujudnya projek pembesaran kampung, masalah ini boleh diselesaikan. Sebuah kawasan baharu akan dibuka dan ini dapat memberikan peluang kepada lebih ramai anak-anak muda untuk memiliki tanah setidak-tidaknya untuk kawasan perumahan. Bagi yang mampu boleh membinanya sendiri dan bagi yang kurang mampu boleh memohon rumah melalui Projek Rumah Mesra Rakyat.

Malahan pihak kerajaan juga boleh memikirkan pembinaan rumah-rumah kos rendah di kawasan yang diwartakan di sesebuah kampung melalui Projek Rumah Mesra Rakyat bagi lebih memudahkan
penduduk kampung terutama generasi muda memiliki rumah. Melalui usaha seperti ini, pemohon-pemohon akan membuat cabutan undi untuk menentukan lot masing-masing dan syarat-syaratnya termasuk bayaran bulanannya sebagaimana pemohon individu Projek Rumah Mesra Rakyat yang lain.

Sebagai satu keperluan yang sentiasa disuarakan oleh anak-anak muda di kampung, inilah cadangan yang difikirkan paling baik untuk setiap rakyat memiliki kediaman sendiri dengan lebih mudah dan selesa. Bukan sahaja sebuah rumah tetapi dengan kawasan yang ada, dapat juga bercucuk tanam seperti rumah-rumah di kawasan Felda.

0 comments:

Post a Comment