Selamat datang ke desaku.
Something you might want to know about us.
Don't be hesitated to contact us if you have something to say.

Salam Pengenalan

Assalamualaikum...

Salam pengenalan dan selamat bertemu. Baru di kesempatan ini saya dapat bersama-sama mengambil bahagian untuk dikongsi bersama. Saya ni orang kampung, jadi kisah dan cerita saya lebih tertumpu di kawasan kampung terutama di kawasan Kuala Krau, Pahang. Banyak yang boleh diceritakan terutama soal-soal pembangunan, peluang ekonomi, masalah-masalah, isu-isu semasa serta perancangan dan potensi kampung. Semua kampung ingin maju dan berjaya, penduduknya dapat meningkatkan pendapatan ekonomi, keadaannya aman dan sejahtera, persekitarannya bersih, ceria dan indah serta udaranya bersih dan nyaman. Inilah yang dinamakan sebagai Desa Impian ataupun Desa Wawasan.

Sukarelawan Kospen

| | Tuesday, November 25, 2014
|

Program terbaharu yang dijalankan di kampung-kampung sekarang ini adalah Program Komuniti Sihat Perkasa Negara atau singkatannya Kospen. Program yang dianjurkan oleh Pejabat Kesihatan Daerah bersama-sama pihak Kemas adalah memberi pendedahan kepada penduduk-penduduk kampung mengenai amalan gaya hidup sihat serta bagi menggalakkan masyarakat untuk membuat pemeriksaan kesihatan bagi mengesan penyakit sejak di peringkat awal lagi.

Seramai 10 orang sukarelawan telah dipilih serta diberi latihan bagi menggunakan alatan perubatan untuk mengesan tekanan darah, mengesan kandungan gula di dalam darah serta mengesan tahap obesiti seseorang. Bagi meningkatkan lagi kemahiran sukarelawan tersebut, program-program telah diatur bagi mengumpulkan penduduk-penduduk kampung bagi menjalani pemeriksaan kesihatan yang akan diawasi sendiri oleh pihak Klinik Kesihatan.

Bagi sesetengah penduduk kampung, mereka memandang ringan mengenai tahap kesihatan mereka hinggakan ada yang tidak mahu untuk melakukan pemeriksaan kesihatan. Hinggakan keadaan mereka bertambah teruk, baharulah hendak ke klinik dan ini menjadikan masalah besar kerana penyakit yang dihadapi di tahap yang membahayakan.

Melalui program seperti ini, tahap kesihatan seseorang akan dapat dikesan lebih awal dan rawatan akan menjadi lebih mudah. Bagi yang bermasalah apabila menjalani pemeriksaan oleh para sukarelawan, akan terus dirujuk ke hospital ataupun klinik kesihatan yang berhampiran. Tindakan seperti ini akan menjadikan seseorang itu dapat mengesan sesuatu penyakit di peringkat awal lagi dan ini memudahkan rawatan diberikan kepada mereka.

0 comments:

Post a Comment