Selamat datang ke desaku.
Something you might want to know about us.
Don't be hesitated to contact us if you have something to say.

Salam Pengenalan

Assalamualaikum...

Salam pengenalan dan selamat bertemu. Baru di kesempatan ini saya dapat bersama-sama mengambil bahagian untuk dikongsi bersama. Saya ni orang kampung, jadi kisah dan cerita saya lebih tertumpu di kawasan kampung terutama di kawasan Kuala Krau, Pahang. Banyak yang boleh diceritakan terutama soal-soal pembangunan, peluang ekonomi, masalah-masalah, isu-isu semasa serta perancangan dan potensi kampung. Semua kampung ingin maju dan berjaya, penduduknya dapat meningkatkan pendapatan ekonomi, keadaannya aman dan sejahtera, persekitarannya bersih, ceria dan indah serta udaranya bersih dan nyaman. Inilah yang dinamakan sebagai Desa Impian ataupun Desa Wawasan.

Gerai 24 Jam

| | Thursday, November 27, 2014
|

Gerai-gerai ataupun restoran yang dibuka 24 jam ada baik dan buruknya. Di bandar-bandar besar mungkin banyak kebaikannya tetapi di pekan-pekan kecil, perkara ini perlu dikaji semula. Bagi pekan-pekan kecil, gerai 24 jam ini hanya memberi peluang kepada anak-anak muda untuk berkumpul dan melepak hingga ke awal pagi.

Jika dahulu gejala lepak di kedai-kedai kopi hanya sehingga kedai ditutup tetapi kini dengan adanya gerai 24 jam, bukan sahaja golongan tua tetapi yang paling dikhuatiri adalah golongan muda yang berpeleseran serta kaki lumba haram dan keadaan ini akan mengundang kepada perkara-perkara yang tidak sihat.

Anak-anak muda yang sebelum ini banyak menghabiskan masa di rumah tetapi kini menunggu waktu malam sahaja untuk keluar sehinggakan ibu bapa tidak dapat lagi mengawal mereka dengan alasan untuk keluar minum bersama kawan-kawan.

Pihak berkuasa perlu mengkaji semula pembukaan gerai atau restoran 24 jam ini terutama di kawasan pekan kecil kerana terbukti lebih banyak membawa keburukan daripada kebaikan. Dengan menghadkan pembukaannya sehingga jam 10.00 malam, bukan sahaja boleh menghindarkan anak-anak muda daripada terus melepak dan membuang masa tetapi juga dapat memberikan kesedaran tentang trend pemakanan tidak sihat yang diamalkan selama ini.

0 comments:

Post a Comment