Selamat datang ke desaku.
Something you might want to know about us.
Don't be hesitated to contact us if you have something to say.

Salam Pengenalan

Assalamualaikum...

Salam pengenalan dan selamat bertemu. Baru di kesempatan ini saya dapat bersama-sama mengambil bahagian untuk dikongsi bersama. Saya ni orang kampung, jadi kisah dan cerita saya lebih tertumpu di kawasan kampung terutama di kawasan Kuala Krau, Pahang. Banyak yang boleh diceritakan terutama soal-soal pembangunan, peluang ekonomi, masalah-masalah, isu-isu semasa serta perancangan dan potensi kampung. Semua kampung ingin maju dan berjaya, penduduknya dapat meningkatkan pendapatan ekonomi, keadaannya aman dan sejahtera, persekitarannya bersih, ceria dan indah serta udaranya bersih dan nyaman. Inilah yang dinamakan sebagai Desa Impian ataupun Desa Wawasan.

Keselamatan Kampung

| | Friday, July 11, 2014
|

Setiap JKKK perlu meningkatkan tahap keselamatan penduduk di kawasan masing-masing bagi mengelakkan kejadian yang tidak diingini berlaku. Keadaan sekarang sudah jauh berbeza ditambah pula dengan wujudnya penagih-penagih dadah, pendatang tanpa izin dan sebagainya dan ini menyebabkan berlaku kecurian kepada hasil-hasil pertanian seperti getah dan sawit, kecurian binatang ternakan dan yang paling membimbangkan adalah kes samun dan pecah rumah.

Sebelum ini , masalah tersebut amat kurang berlaku dan ini menyebabkan kebanyakan JKKK terlupa atau kurang memberi perhatian kepada meningkatkan tahap keselamatan kerana JKKK lebih menumpukan kepada pembangunan dan kemajuan kawasan pentadbiran masing-masing.

Sebagai mata dan telinga kerajaan, JKKK perlu melaporkan kepada pihak berkuasa berhubung kegiatan penyalahgunaan dadah, kemasukan pendatang tanpa izin dan sebagainya yang boleh mengancam keselamatan kampung dan juga negara.

Bagi menggerakkannya, JKKK perlu mendapatkan sokongan daripada masyarakat kampung di samping mempunyai jentera sendiri yang dapat menjalinkan kerjasama dengan agensi keselamatan termasuk pihak Polis, Rukun Tetangga dan juga Rela bagi memastikan tahap keselamatan di kampung sentiasa terkawal.0 comments:

Post a Comment