Selamat datang ke desaku.
Something you might want to know about us.
Don't be hesitated to contact us if you have something to say.

Salam Pengenalan

Assalamualaikum...

Salam pengenalan dan selamat bertemu. Baru di kesempatan ini saya dapat bersama-sama mengambil bahagian untuk dikongsi bersama. Saya ni orang kampung, jadi kisah dan cerita saya lebih tertumpu di kawasan kampung terutama di kawasan Kuala Krau, Pahang. Banyak yang boleh diceritakan terutama soal-soal pembangunan, peluang ekonomi, masalah-masalah, isu-isu semasa serta perancangan dan potensi kampung. Semua kampung ingin maju dan berjaya, penduduknya dapat meningkatkan pendapatan ekonomi, keadaannya aman dan sejahtera, persekitarannya bersih, ceria dan indah serta udaranya bersih dan nyaman. Inilah yang dinamakan sebagai Desa Impian ataupun Desa Wawasan.

Ekonomi Penduduk Kampung

| | Wednesday, July 16, 2014
|

Bagi sesebuah kampung terutama di kawasan pendalaman, asas ekonomi adalah bergantung kepada aktiviti pertanian, penternakan dan perikanan serta berasaskan perdagangan termasuk aktiviti perniagaan, industri kampung dan perkhidmatan.

Hampir 90% penduduk kampung menceburi sektor pertanian seperti tanaman kelapa sawit, getah dan kelapa di samping tanaman jangka pendek seperti pisang, tebu dan sayur-sayuran. Tanaman ini telah diusahakan samada secara persendirian ataupun secara berkelompok dan usaha-usaha inilah yang telah membantu meningkatkan ekonomi penduduk.

Penternakan juga tidak ketinggalan menjadi pilihan penduduk kampung untuk meningkatkan ekonomi mereka seperti penternakan lembu, kerbau, kambing dan ayam itik serta penternakan ikan air tawar. Sektor ini menjadi pilihan pada masa ini kerana sentiasa mendapat permintaan yang tinggi serta mudah untuk dipasarkan.

Bagi meningkatkan lagi pengeluaran, seharusnya pihak Jabatan Veterinar serta Jabatan Pertanian dapat memperluaskan peruntukan serta khidmat nasihat agar penduduk kampung dapat sepenuhnya bergantung kepada hasil pertanian dan penternakan.

0 comments:

Post a Comment