Selamat datang ke desaku.
Something you might want to know about us.
Don't be hesitated to contact us if you have something to say.

Salam Pengenalan

Assalamualaikum...

Salam pengenalan dan selamat bertemu. Baru di kesempatan ini saya dapat bersama-sama mengambil bahagian untuk dikongsi bersama. Saya ni orang kampung, jadi kisah dan cerita saya lebih tertumpu di kawasan kampung terutama di kawasan Kuala Krau, Pahang. Banyak yang boleh diceritakan terutama soal-soal pembangunan, peluang ekonomi, masalah-masalah, isu-isu semasa serta perancangan dan potensi kampung. Semua kampung ingin maju dan berjaya, penduduknya dapat meningkatkan pendapatan ekonomi, keadaannya aman dan sejahtera, persekitarannya bersih, ceria dan indah serta udaranya bersih dan nyaman. Inilah yang dinamakan sebagai Desa Impian ataupun Desa Wawasan.

| | Wednesday, December 12, 2012
|

Sebagai sebuah pekan yang kecil, Kuala Krau telah membangun dengan agak pesat sejak akhir-akhir ini terutama sejak terdirinya Jambatan Kuala Krau. Banyak bangunan-bangunan baharu telah didirikan begitu juga dengan taman-taman perumahan yang diwujudkan bagi menampung keperluan penduduk yang semakin bertambah.

Walaubagaimanapun, masih terdapat beberapa kemudahan yang perlu dilaksanakan untuk kemudahan penduduk seperti mewujudkan Balai Bomba serta Dewan Orang Ramai yang lebih besar dan selesa. Begitu juga dengan pintu masuk dari Temerloh dan Jerantut perlu dibuat papan tanda yang lebih besar dan cantik bagi menggambarkan kemajuan pesat pekan tersebut.

Lampu isyarat di Simpang Paya Luas yang selama ini menjadi sebutan orang ramai akibat daripada beberapa kemalangan maut telah mula dilaksanakan kerja-kerja pemasangannya. Kemudahan ini nanti akan lebih menjamin keselamatan orang ramai untuk melalui kawasan tersebut. Cuma yang perlu dilaksanakan selepas ini ialah menaiktaraf jalan masuk di dalam pekan tersebut dengan mewujudkan jalan sehala bagi mengelakkan kesesakan.

Sejak hampir 10 tahun Parlimen Kuala Krau diwujudkan, usaha-usaha telah dilakukan bagi mewujudkan pula sebuah daerah yang baharu di sini. Sekiranya berjaya, wajah pekan Kuala Krau akan berubah menjadi sebuah bandar yang sibuk dan lebih pesat membangun.

0 comments:

Post a Comment