Selamat datang ke desaku.
Something you might want to know about us.
Don't be hesitated to contact us if you have something to say.

Salam Pengenalan

Assalamualaikum...

Salam pengenalan dan selamat bertemu. Baru di kesempatan ini saya dapat bersama-sama mengambil bahagian untuk dikongsi bersama. Saya ni orang kampung, jadi kisah dan cerita saya lebih tertumpu di kawasan kampung terutama di kawasan Kuala Krau, Pahang. Banyak yang boleh diceritakan terutama soal-soal pembangunan, peluang ekonomi, masalah-masalah, isu-isu semasa serta perancangan dan potensi kampung. Semua kampung ingin maju dan berjaya, penduduknya dapat meningkatkan pendapatan ekonomi, keadaannya aman dan sejahtera, persekitarannya bersih, ceria dan indah serta udaranya bersih dan nyaman. Inilah yang dinamakan sebagai Desa Impian ataupun Desa Wawasan.

| | Friday, November 30, 2012
|

Penduduk di sekitar Pekan Kuala Krau terutama golongan muda yang berpendapatan rendah menghadapi masalah untuk memiliki rumah. Bukan sahaja tidak mempunyai tanah untuk mendirikan rumah, juga tidak layak dan mampu untuk membeli rumah-rumah yang dimajukan oleh pihak swasta yang jumlahnya mencecah ratusan ribu ringgit. Jadi, terpaksalah mereka menyewa rumah-rumah yang selayaknya ataupun menumpang sahaja di rumah ibubapa walaupun telah bekeluarga serta mempunyai anak.

Inilah yang menjadi kebuntuan kepada mereka sejak sekian lama dan hanya keprihatinan pihak kerajaan sahaja yang boleh membantu. Dengan mewujudkan kembali Projek Perumahan Awam Kos Rendah (PAKR), akan dapat membantu golongan ini sesuai dengan pendapatan mereka dan yang lebih penting, tidak membebankan mereka untuk membayar bayaran bulanannya.

Di dalam menyelesaikan masalah penduduk yang kurang berkemampuan untuk memiliki rumah ini, pihak Kerajaan Negeri perlu memberikan perhatian sepenuhnya. Program yang banyak membantu rakyat sebelum ini perlu diteruskan bagi memberi peluang pula kepada generasi pada masa kini.

0 comments:

Post a Comment