Selamat datang ke desaku.
Something you might want to know about us.
Don't be hesitated to contact us if you have something to say.

Salam Pengenalan

Assalamualaikum...

Salam pengenalan dan selamat bertemu. Baru di kesempatan ini saya dapat bersama-sama mengambil bahagian untuk dikongsi bersama. Saya ni orang kampung, jadi kisah dan cerita saya lebih tertumpu di kawasan kampung terutama di kawasan Kuala Krau, Pahang. Banyak yang boleh diceritakan terutama soal-soal pembangunan, peluang ekonomi, masalah-masalah, isu-isu semasa serta perancangan dan potensi kampung. Semua kampung ingin maju dan berjaya, penduduknya dapat meningkatkan pendapatan ekonomi, keadaannya aman dan sejahtera, persekitarannya bersih, ceria dan indah serta udaranya bersih dan nyaman. Inilah yang dinamakan sebagai Desa Impian ataupun Desa Wawasan.

| | Friday, November 16, 2012
|

Masalah sering terputus bekalan air paip sejak akhir-akhir ini begitu menyulitkan orang ramai. Dengan pertambahan premis-premis perniagaan serta rumah-rumah baharu telah meningkatkan lagi penggunaan air dan keadaan menjadi lebih teruk apabila musim perayaan serta musim cuti sekolah.

Beberapa faktor telah dikenalpasti menyebabkan masalah ini berlaku antaranya disebabkan oleh paip-paip besar yang telah uzur dan tidak dapat lagi menampung tekanan air yang kuat, begitu juga masalah pam di loji-loji serta tangki-tangki simpanan air yang tidak mengcukupi.

Sejak diwujudkan PAIP bagi menggantikan JBA, tidak nampak lagi perkhidmatan yang berkesan bagi menangani masalah tersebut malah orang ramai menyalahkan kerajaan negeri kerana membuat keputusan yaang tidak membawa manfaat serta menyusahkan rakyat.

Bagi mengatasi masalah tersebut, peruntukan yang besar perlu disediakan terutama bagi menggantikan paip-paip yang lama serta menaiktaraf semua loji-loji air. Pihak PAIP juga perlu bertindak dengan lebih pantas dan berkesan untuk membaiki keadaan termasuk di waktu cuti dan juga di musim perayaan.

0 comments:

Post a Comment