Selamat datang ke desaku.
Something you might want to know about us.
Don't be hesitated to contact us if you have something to say.

Salam Pengenalan

Assalamualaikum...

Salam pengenalan dan selamat bertemu. Baru di kesempatan ini saya dapat bersama-sama mengambil bahagian untuk dikongsi bersama. Saya ni orang kampung, jadi kisah dan cerita saya lebih tertumpu di kawasan kampung terutama di kawasan Kuala Krau, Pahang. Banyak yang boleh diceritakan terutama soal-soal pembangunan, peluang ekonomi, masalah-masalah, isu-isu semasa serta perancangan dan potensi kampung. Semua kampung ingin maju dan berjaya, penduduknya dapat meningkatkan pendapatan ekonomi, keadaannya aman dan sejahtera, persekitarannya bersih, ceria dan indah serta udaranya bersih dan nyaman. Inilah yang dinamakan sebagai Desa Impian ataupun Desa Wawasan.

| | Thursday, October 11, 2012
|

Sepanjang beberapa tahun ini, Pekan Kuala Krau telah menjadi sebuah pekan yang agak sibuk. Sejak terbinanya Jambatan Kuala Krau, begitu ketara sekali kesibukannya terutama waktu pekan sehari ataupun pasar malam yang menerima lebih ramai pengunjung berbanding sebelum ini. Bangunan-bangunan baharu sudah mula bertambah dan banyak memberi peluang kepada anak-anak tempatan untuk menceburkan diri di dalam bidang perniagaan.

Dengan kesibukan tersebut, pihak berkuasa tempatan perlu memikirkan sesuatu bagi mengatasi masalah lalu lintas yang berlaku termasuk membesarkan laluan di dalam kawasan pekan itu sendiri dan cara terbaik ialah mewujudkan jalan-jalan sehala bagi memberi keselesaan kepada kenderaan untuk keluar dan masuk.

Berita gembira kepada pengguna jalan raya apabila permohonan untuk mendirikan lampu isyarat di Simpang Paya Luas telah diluluskan oleh pihak kerajaan dan menunggu masa sahaja untuk dilaksanakan. Simpang tersebut terkenal sebagai kawasan yang agak merbahaya di mana telah kerapkali berlaku kemalangan sehingga ada yang telah terkorban.

Namun begitu, Pekan Kuala Krau perlu diperlengkapkan lagi dengan beberapa kemudahan termasuk bank-bank komersil serta diperindahkan untuk menjadikannya sebuah pekan yang ceria dan menarik. Pihak Wakil Rakyat bersama-sama Pihak Berkuasa Tempatan perlu memikirkan perubahan-perubahan yang perlu dilaksanakan sesuai dengan peredaran masa serta kemajuan negara pada masa ini.

0 comments:

Post a Comment