Selamat datang ke desaku.
Something you might want to know about us.
Don't be hesitated to contact us if you have something to say.

Salam Pengenalan

Assalamualaikum...

Salam pengenalan dan selamat bertemu. Baru di kesempatan ini saya dapat bersama-sama mengambil bahagian untuk dikongsi bersama. Saya ni orang kampung, jadi kisah dan cerita saya lebih tertumpu di kawasan kampung terutama di kawasan Kuala Krau, Pahang. Banyak yang boleh diceritakan terutama soal-soal pembangunan, peluang ekonomi, masalah-masalah, isu-isu semasa serta perancangan dan potensi kampung. Semua kampung ingin maju dan berjaya, penduduknya dapat meningkatkan pendapatan ekonomi, keadaannya aman dan sejahtera, persekitarannya bersih, ceria dan indah serta udaranya bersih dan nyaman. Inilah yang dinamakan sebagai Desa Impian ataupun Desa Wawasan.

| | Thursday, October 4, 2012
|

Penduduk kampung menghadapi masalah besar apabila binatang ternakan seperti lembu dan kerbau dilepaskan berkeliaran di kawasan kampung. Keadaan ini menjadi ancaman kepada keselamatan jalanraya terutama di waktu malam di samping najis-najis yang bertaburan di atas jalan yang mencacatkan keceriaan sesebuah kampung. Kes-kes yang melibatkan binatang ternakan menceroboh ke kawasan tanah-tanah pertanian hingga merosakkan tanam-tanaman juga menjadi ancaman kepada pekebun-pekebun kecil.

Masalah ini tidak boleh dibiarkan berterusan kerana dengan pertambahan penduduk serta kawasan-kawasan pertanian yang sememangnya menjadi sumber ekonomi kepada penduduk kampung. Penternak hanya mengaut keuntungan tetapi banyak mendatangkan masalah kepada orang ramai.

Kaedah ternakan seperti ini tidak sesuai lagi pada zaman ini dan undang-undang perlu diadakan bagi membolehkan mereka yang tidak bertanggungjawab ini didakwa. Pihak yang berkenaan perlu mengkaji perkara ini bagi menguatkuasakan kaedah ternakan yang terkawal dengan tidak lagi mendatangkan masalah kepada orang ramai.

0 comments:

Post a Comment