Selamat datang ke desaku.
Something you might want to know about us.
Don't be hesitated to contact us if you have something to say.

Salam Pengenalan

Assalamualaikum...

Salam pengenalan dan selamat bertemu. Baru di kesempatan ini saya dapat bersama-sama mengambil bahagian untuk dikongsi bersama. Saya ni orang kampung, jadi kisah dan cerita saya lebih tertumpu di kawasan kampung terutama di kawasan Kuala Krau, Pahang. Banyak yang boleh diceritakan terutama soal-soal pembangunan, peluang ekonomi, masalah-masalah, isu-isu semasa serta perancangan dan potensi kampung. Semua kampung ingin maju dan berjaya, penduduknya dapat meningkatkan pendapatan ekonomi, keadaannya aman dan sejahtera, persekitarannya bersih, ceria dan indah serta udaranya bersih dan nyaman. Inilah yang dinamakan sebagai Desa Impian ataupun Desa Wawasan.

| | Friday, November 16, 2012
|

Pada masa ini, bermacam-macam bantuan telah disediakan kepada rakyat. Daripada BR1M, bantuan sara hidup, bantuan membaiki rumah hinggalah kepada bantuan yang lebih kecil seperti bantuan cermin mata dan beg sekolah telah disediakan oleh kerajaan bagi meringankan bebanan keluarga miskin.

Kemungkinan segala bantuan ini dapat menyelesaikan masalah tetapi bagi sebahagian rakyat pula hanya menjadikan mereka malas berusaha serta tidak perlu berdikari kerana sering menganggap bantuan akan sentiasa disediakan kepada mereka.

Keadaan akan menjadi lebih teruk lagi apabila ramai orang telah mengaku miskin dan hidup melarat dan mereka sering mendesak untuk diberikan bantuan dan akan menjadi kecewa serta menyalahkan Wakil Rakyat setempat kerana tidak membantu mereka.

Oleh itu, kajian perlu dilakukan bagi mengelakkan agar rakyat tidak dikenali sebagai rakyat bantuan sebagaimana subsidi kepada rakyat pada masa dahulu.

0 comments:

Post a Comment