Selamat datang ke desaku.
Something you might want to know about us.
Don't be hesitated to contact us if you have something to say.

Salam Pengenalan

Assalamualaikum...

Salam pengenalan dan selamat bertemu. Baru di kesempatan ini saya dapat bersama-sama mengambil bahagian untuk dikongsi bersama. Saya ni orang kampung, jadi kisah dan cerita saya lebih tertumpu di kawasan kampung terutama di kawasan Kuala Krau, Pahang. Banyak yang boleh diceritakan terutama soal-soal pembangunan, peluang ekonomi, masalah-masalah, isu-isu semasa serta perancangan dan potensi kampung. Semua kampung ingin maju dan berjaya, penduduknya dapat meningkatkan pendapatan ekonomi, keadaannya aman dan sejahtera, persekitarannya bersih, ceria dan indah serta udaranya bersih dan nyaman. Inilah yang dinamakan sebagai Desa Impian ataupun Desa Wawasan.

| | Friday, December 28, 2012
|

Bagi kepimpinan di kampung, peruntukan daripada Wakil Rakyat sentiasa ditagih bagi menyelesaikan beberapa masalah. Daripada peralatan dan kelengkapan pentadbiran hinggalah kepada keperluan yang lebih besar seperti membaiki kerosakan bangunan awam, surau, masjid dan juga jalan-jalan pertanian. Selain daripada itu, peruntukan juga diperlukan bagi melengkapkan keperluan terutama peralatan untuk kenduri-kendara dan sebagainya.

Tidak terkecuali juga, ngo-ngo seperti persatuan belia, kumpulan wanita dan sebagainya yang juga mengharapkan peruntukan Wakil Rakyat bagi mendapatkan bantuan serta keperluan masing-masing. Walaupun peruntukan yang diberikan agak kecil tetapi adakalanya sudah memadai sebagai tanda Wakil Rakyat memberi perhatian kepada mereka.

Kesukaran mendapatkan peruntukan kerapkali menjadi rungutan terutama di kalangan ngo-ngo. Mereka merasa kecil hati kerana permohonan mereka tidak diberi perhatian sedangkan selama ini merekalah merupakan penyokong kuat pihak kerajaan. Keadaan ini boleh menyebabkan terhakisnya sokongan mereka terutama menjelang PRU nanti.

Bagi menghadapi keadaan ini, peruntukan kepada Wakil Rakyat perlu ditambah terutama di penghujung tahun ini. Perhatian perlu diberikan kepada semua pihak terhadap apa jua permohonan yang diajukan bahkan bagi golongan muda, peruntukan peralatan sukan boleh sahaja terus diberikan tanpa perlu memohon.

0 comments:

Post a Comment