Selamat datang ke desaku.
Something you might want to know about us.
Don't be hesitated to contact us if you have something to say.

Salam Pengenalan

Assalamualaikum...

Salam pengenalan dan selamat bertemu. Baru di kesempatan ini saya dapat bersama-sama mengambil bahagian untuk dikongsi bersama. Saya ni orang kampung, jadi kisah dan cerita saya lebih tertumpu di kawasan kampung terutama di kawasan Kuala Krau, Pahang. Banyak yang boleh diceritakan terutama soal-soal pembangunan, peluang ekonomi, masalah-masalah, isu-isu semasa serta perancangan dan potensi kampung. Semua kampung ingin maju dan berjaya, penduduknya dapat meningkatkan pendapatan ekonomi, keadaannya aman dan sejahtera, persekitarannya bersih, ceria dan indah serta udaranya bersih dan nyaman. Inilah yang dinamakan sebagai Desa Impian ataupun Desa Wawasan.

| | Thursday, December 20, 2012
|

Masalah kelulusan permohonan tanah seringkali menjadi perbualan di kalangan penduduk kampung. Terdapat pemohon-pemohon yang telah memohon begitu lama hingga belasan tahun tetapi masih belum mendapat apa-apa keputusan. Bagi yang telah mengusahakan tanah tersebut, mungkin tiada masalah tetapi bagi yang tidak, dikhuatiri pula tanah yang dipohon akan diterokai oleh orang lain.

Bagi menyelesaikan masalah ini, Wakil Rakyat Kawasan perlu diberi kuasa penuh untuk membuat kelulusan sesuatu permohonan. Terdapat beberapa kes permohonan telah ditolak oleh Pejabat Tanah tetapi apabila dirujuk, Wakil Rakyat sendiripun tidak tahu menahu di dalam proses membuat keputusan tersebut. Kemungkinan, terdapat pihak-pihak lain yang juga berkuasa untuk membuat sesuatu kelulusan.

Akibat daripada keadaan ini, pemohon hanya menyalahkan Wakil Rakyat Kawasan kerana tidak memberikan kelulusan terhadap permohonan mereka. Mereka menjadi kecewa kerana selama ini mereka merupakan penyokong kuat pihak kerajaan tetapi tidak mendapat balasan apa-apa.

Pihak Kerajaan Negeri perlu mengkaji sepenuhnya perkara tersebut kerana isu ini merupakan isu besar yang sering diperkatakan terutama menjelang Pilihan Raya Umum. Sekiranya tidak ditangani segera, dikhuatiri sokongan terhadap pihak kerajaan akan terjejas.

0 comments:

Post a Comment