Selamat datang ke desaku.
Something you might want to know about us.
Don't be hesitated to contact us if you have something to say.

Salam Pengenalan

Assalamualaikum...

Salam pengenalan dan selamat bertemu. Baru di kesempatan ini saya dapat bersama-sama mengambil bahagian untuk dikongsi bersama. Saya ni orang kampung, jadi kisah dan cerita saya lebih tertumpu di kawasan kampung terutama di kawasan Kuala Krau, Pahang. Banyak yang boleh diceritakan terutama soal-soal pembangunan, peluang ekonomi, masalah-masalah, isu-isu semasa serta perancangan dan potensi kampung. Semua kampung ingin maju dan berjaya, penduduknya dapat meningkatkan pendapatan ekonomi, keadaannya aman dan sejahtera, persekitarannya bersih, ceria dan indah serta udaranya bersih dan nyaman. Inilah yang dinamakan sebagai Desa Impian ataupun Desa Wawasan.

| | Friday, December 16, 2011
|

Sewaktu musim tengkujuh, kawasan mula-mula dinaiki air di Pekan Kuala Krau adalah di kawasan tapak pekan sehari Kuala Krau. Kedudukannya yang terletak di kawasan yang rendah berhampiran kuala Sungai Krau menyebabkan ianya mudah dinaiki air sekiranya paras air Sungai Krau serta Sungai Pahang naik.

Apabila keadaan ini berlaku, terpaksalah pekan sehari serta pasar malam dipindahkan ke kawasan pekan Kuala Krau yang menyebabkan keadaan menjadi begitu sesak tambahan di musim cuti sekolah ini. Jalan di tengah pekan telah ditutup dengan gerai-gerai jualan hinggakan menimbulkan kesulitan orang ramai untuk berurusan.

Sebagai sebuah pekan yang terhimpit di antara Sungai Pahang dengan laluan keretapi, tidak ada lagi tapak yang lebih sesuai untuk tapak pekan sehari yang baru. Kawasan yang sedia ada sudah begitu sesuai cuma perlu ditambak tinggi bagi mengelakkannya daripada berlaku banjir kilat.

Walaupun kos menambaknya agak tinggi tetapi ianya berpatutan dengan sebuah pekan yang mula pesat membangun. Sejak terbinanya Jambatan Kuala Krau sebelum ini, Pekan Kuala Krau telah menjadi agak sibuk serta begitu pesat pembangunannya.

0 comments:

Post a Comment