Selamat datang ke desaku.
Something you might want to know about us.
Don't be hesitated to contact us if you have something to say.

Salam Pengenalan

Assalamualaikum...

Salam pengenalan dan selamat bertemu. Baru di kesempatan ini saya dapat bersama-sama mengambil bahagian untuk dikongsi bersama. Saya ni orang kampung, jadi kisah dan cerita saya lebih tertumpu di kawasan kampung terutama di kawasan Kuala Krau, Pahang. Banyak yang boleh diceritakan terutama soal-soal pembangunan, peluang ekonomi, masalah-masalah, isu-isu semasa serta perancangan dan potensi kampung. Semua kampung ingin maju dan berjaya, penduduknya dapat meningkatkan pendapatan ekonomi, keadaannya aman dan sejahtera, persekitarannya bersih, ceria dan indah serta udaranya bersih dan nyaman. Inilah yang dinamakan sebagai Desa Impian ataupun Desa Wawasan.

| | Friday, August 3, 2012
|

Penerokaan tanah secara haram nampaknya semakin menjadi-jadi pada masa ini. Ini mungkin disebabkan oleh kesedaran bahawa kawasan tanah telah semakin mengecil dan sekiranya tidak diterokai, peluang untuk memiliki tanah selepas ini akan tertutup kerana semuanya telah menjadi milik orang lain samada secara sah ataupun tidak. Golongan ini pula tidak takut dengan tindakan pihak berkuasa kerana mendakwa selama ini tiada sebarang tindakan dikenakan kepada peneroka-peneroka tanah haram.

Keadaan menjadi agak panas, apabila penerokaan ini melibatkan kawasan-kawasan yang telah ada perancangan seperti Rancangan Tanah Kelompok ataupun Rancangan Pembesaran Kampung. Apabila ini berlaku, agak sukar mencari jalan penyelesaian kerana masing-masing ingin mempertahankan hak masing-masing tambahan pula bagi peneroka tanah haram yang mendakwa telah mengeluarkan modal yang banyak untuk mengusahakan tanah tersebut.

Pihak berkuasa perlu segera bertindak dan mencari kaedah terbaik bagi menyelesaikan masalah ini. Kawasan-kawasan tanah yang masih kosong perlu dikenalpasti dan disegerakan perancangannya termasuk mengagihkan kepada peserta-peserta terutama yang masih tidak mempunyai tanah selain tindakan tindakan yang lebih tegas kepada peneroka tanah haram.

0 comments:

Post a Comment