Selamat datang ke desaku.
Something you might want to know about us.
Don't be hesitated to contact us if you have something to say.

Salam Pengenalan

Assalamualaikum...

Salam pengenalan dan selamat bertemu. Baru di kesempatan ini saya dapat bersama-sama mengambil bahagian untuk dikongsi bersama. Saya ni orang kampung, jadi kisah dan cerita saya lebih tertumpu di kawasan kampung terutama di kawasan Kuala Krau, Pahang. Banyak yang boleh diceritakan terutama soal-soal pembangunan, peluang ekonomi, masalah-masalah, isu-isu semasa serta perancangan dan potensi kampung. Semua kampung ingin maju dan berjaya, penduduknya dapat meningkatkan pendapatan ekonomi, keadaannya aman dan sejahtera, persekitarannya bersih, ceria dan indah serta udaranya bersih dan nyaman. Inilah yang dinamakan sebagai Desa Impian ataupun Desa Wawasan.

| | Thursday, June 21, 2012
|

Bagi golongan muda yang sudah berkeluarga, masalah besar yang dihadapi adalah untuk memiliki sebuah rumah. Bagi golongan yang berkemampuan, mungkin tidak menghadapi masalah kerana mempunyai banyak pilihan tetapi bagi yang tidak mampu, terpaksalah menunggu projek perumahan awam kos rendah yang entah bila akan dilaksanakan.

Walaupun terdapat Projek Rumah Mesra Rakyat yang boleh membantu golongan yang kurang berkemampuan untuk memiliki rumah sendiri, tetapi masalahnya mereka tidak mempunyai tapak untuk mendirikan rumah terutama yang tinggal di kawasan pekan ataupun bandar.

Oleh itu, tidak ada pilihan yang lain, melainkan pihak Kerajaan Negeri mewujudkan Perumahan Awam Kos Rendah di setiap pekan dan bandar agar golongan yang kurang berkemampuan ini dapat memiliki rumah. Jika tidak, masalah ini akan terus berleluasa di masa-masa yang akan datang.

0 comments:

Post a Comment