Selamat datang ke desaku.
Something you might want to know about us.
Don't be hesitated to contact us if you have something to say.

Salam Pengenalan

Assalamualaikum...

Salam pengenalan dan selamat bertemu. Baru di kesempatan ini saya dapat bersama-sama mengambil bahagian untuk dikongsi bersama. Saya ni orang kampung, jadi kisah dan cerita saya lebih tertumpu di kawasan kampung terutama di kawasan Kuala Krau, Pahang. Banyak yang boleh diceritakan terutama soal-soal pembangunan, peluang ekonomi, masalah-masalah, isu-isu semasa serta perancangan dan potensi kampung. Semua kampung ingin maju dan berjaya, penduduknya dapat meningkatkan pendapatan ekonomi, keadaannya aman dan sejahtera, persekitarannya bersih, ceria dan indah serta udaranya bersih dan nyaman. Inilah yang dinamakan sebagai Desa Impian ataupun Desa Wawasan.

| | Sunday, November 27, 2011
|

Program Kempen Membaja Peringkat DUN Jenderak anjuran Risda yang diadakan baru-baru ini walaupun dianggap hanya program biasa di kalangan penduduk kampung tetapi bertujuan meningkatkan kesedaran kepada pekebun-pekebun kecil agar hasil pertanian terutama getah dan sawit dapat dimaksimakan pengeluarannya.

Sepertimana kempen-kempen kesedaran yang lain, kempen membaja ini walaupun semua mengetahui akan tujuannya tetapi kesedaran perlu diberikan secara berterusan kerana bukan semua pekebun kecil bersedia mengeluarkan modal untuk membeli baja walaupun berkemampuan.

Daripada tinjauan yang dibuat, kebanyakan pekebun kecil terutama getah, tidak mengambil berat keperluan membaja kerana merasakan hasilnya tetap ada walaupun tidak dibaja. Anggapan ini yang menyebabkan hasil pertanian mereka tidak mencapai sasaran yang sepatutnya berbanding kebun-kebun yang diberi penjagaan sepenuhnya.

Kesedaran ini diharap menjadikan pekebun kecil dapat memberi penjagaan yang lebih kepada kebun masing-masing terutama pembajaan secara berjadual bagi memperolehi hasil yang lebih baik serta sebagai satu usaha meningkatkan pendapatan.

0 comments:

Post a Comment