Selamat datang ke desaku.
Something you might want to know about us.
Don't be hesitated to contact us if you have something to say.

Salam Pengenalan

Assalamualaikum...

Salam pengenalan dan selamat bertemu. Baru di kesempatan ini saya dapat bersama-sama mengambil bahagian untuk dikongsi bersama. Saya ni orang kampung, jadi kisah dan cerita saya lebih tertumpu di kawasan kampung terutama di kawasan Kuala Krau, Pahang. Banyak yang boleh diceritakan terutama soal-soal pembangunan, peluang ekonomi, masalah-masalah, isu-isu semasa serta perancangan dan potensi kampung. Semua kampung ingin maju dan berjaya, penduduknya dapat meningkatkan pendapatan ekonomi, keadaannya aman dan sejahtera, persekitarannya bersih, ceria dan indah serta udaranya bersih dan nyaman. Inilah yang dinamakan sebagai Desa Impian ataupun Desa Wawasan.

Pemulihan Tanah Paya Terbiar

| | Tuesday, August 9, 2011
|


Bagi kampung-kampung tradisional, kebanyakannya diwujudkan kerana terdapat kawasan-kawasan tanah paya yang luas. Pada masa dahulu, penanaman padi merupakan aktiviti pertanian yang utama dan mana-mana kawasan yang terdapat tanah paya, akan dibuka dan seterusnya menjadi sebuah perkampungan walaupun ianya terletak di kawasan pendalaman.

Sehinggalah ke tahun 1980an, penanaman padi tidak lagi diusahakan di kebanyakan kampung kerana getah telah menjadi sumber pendapatan utama di samping anak-anak muda pada waktu itu tidak lagi berminat untuk membantu mengusahakan tanaman padi.

Di beberapa kampung, kawasan tersebut telah dimajukan oleh Felcra dengan tanaman kelapa sawit dan di kampung-kampung lain, kawasan tersebut terus terbiar hingga ke hari ini. Penduduk kampung pernah berfikir untuk mengusahakan tanaman kelapa sawit tetapi di kawasan tanah paya, kosnya agak tinggi.

Pihak kerajaan melalui Jabatan Pertanian perlu mengkaji perkara ini kerana telah berlarutan begitu lama. Sekiranya pihak kerajaan menyalurkan peruntukan bagi membantu memajukan tanah paya terbiar ini sebagaimana yang telah dibuat pada satu masa dahulu, sudah tentu ramai penduduk kampung akan menikmati hasilnya.

0 comments:

Post a Comment