Selamat datang ke desaku.
Something you might want to know about us.
Don't be hesitated to contact us if you have something to say.

Salam Pengenalan

Assalamualaikum...

Salam pengenalan dan selamat bertemu. Baru di kesempatan ini saya dapat bersama-sama mengambil bahagian untuk dikongsi bersama. Saya ni orang kampung, jadi kisah dan cerita saya lebih tertumpu di kawasan kampung terutama di kawasan Kuala Krau, Pahang. Banyak yang boleh diceritakan terutama soal-soal pembangunan, peluang ekonomi, masalah-masalah, isu-isu semasa serta perancangan dan potensi kampung. Semua kampung ingin maju dan berjaya, penduduknya dapat meningkatkan pendapatan ekonomi, keadaannya aman dan sejahtera, persekitarannya bersih, ceria dan indah serta udaranya bersih dan nyaman. Inilah yang dinamakan sebagai Desa Impian ataupun Desa Wawasan.

Penghantaran Surat Terus Ke Rumah

| | Wednesday, July 6, 2011
|

Di kampung, masalah yang berlaku ialah apabila pihak Pos Malaysia tidak dapat menghantar surat terus ke rumah-rumah. Surat-surat hanya diletakkan di tempat-tempat tumpuan seperti di kedai, di surau ataupun masjid dan ada juga diletakkan di rumah-rumah tertentu. Oleh kerana tidak semua diambil oleh tuan punya, surat-surat yang ada menjadi bertimbun hingga menjadi masalah pula bagi orang ramai untuk mengenalpasti surat masing-masing.

Perkara ini sering menjadi rungutan orang ramai kerana ada masanya surat-surat yang penting lambat sampai ke tangan dan ada masanya hilang begitu sahaja. Banyak kali berlaku masalah serta ada yang terlepas tawaran-tawaran tertentu akibat daripada kelewatan surat sampai ke rumah masing-masing.

Masalah di kampung pula kerana rumah tidak bernombor. Rumah-rumah pula secara berselerak, ada yang di seberang sungai, ada yang di seberang paya dan ada yang melalui lorong-lorong kecil yang tidak diberi nama.

Pihak kepimpinan di kampung kena mengambil tindakan bagi mengatasi masalah ini supaya pihak Pos Malaysia yang sebelum ini telahpun menaikkan kos penghantaran surat dapat menghantar surat terus ke rumah-rumah walaupun di kawasan pendalaman.

Bagi mengatasi perkara ini, pihak kepimpinan di kampung perlu memberikan nombor pada setiap rumah secara berturutan serta memberikan nama kepada jalan dan lorong. Untuk jangka panjang sekiranya nanti terdapat rumah-rumah baru, lot-lot tanah yang kosong terutama di jalan utama perlu juga diberikan nombor. Nombor-nombot lot di dalam geran tanah juga boleh digunakan, terpulang kepada kesesuaian di kampung masing-masing.

0 comments:

Post a Comment