Selamat datang ke desaku.
Something you might want to know about us.
Don't be hesitated to contact us if you have something to say.

Salam Pengenalan

Assalamualaikum...

Salam pengenalan dan selamat bertemu. Baru di kesempatan ini saya dapat bersama-sama mengambil bahagian untuk dikongsi bersama. Saya ni orang kampung, jadi kisah dan cerita saya lebih tertumpu di kawasan kampung terutama di kawasan Kuala Krau, Pahang. Banyak yang boleh diceritakan terutama soal-soal pembangunan, peluang ekonomi, masalah-masalah, isu-isu semasa serta perancangan dan potensi kampung. Semua kampung ingin maju dan berjaya, penduduknya dapat meningkatkan pendapatan ekonomi, keadaannya aman dan sejahtera, persekitarannya bersih, ceria dan indah serta udaranya bersih dan nyaman. Inilah yang dinamakan sebagai Desa Impian ataupun Desa Wawasan.

Masalah Tanah Paya Terbiar

| | Thursday, November 11, 2010
|

Di kampung tradisional terutamanya, terdapat banyak kawasan-kawasan tanah paya yang sehingga kini kekal terbiar. Sesetengah kampung mempunyai kawasan tanah paya yang agak luas hingga ratusan ekar. Dahulu kawasan inilah yang merupakan lubuk emas kepada penduduk kampung untuk menanam padi malahan kewujudan sesebuah kampung adalah disebabkan oleh kawasan tanah paya.

Walaupun beberapa kawasan paya di kampung-kampung telah dimajukan oleh agensi seperti Felcra sebelum ini tetapi bagi yang tidak dimajukan, kawasan tersebut kekal terbiar hingga kini. Berbagai usaha telah dibuat untuk membaikpulih tanah terbiar ini seperti menjadikannya sebagai projek estet ikan, membina kolam-kolam ikan dan sebagainya tetapi tidak mendatangkan hasil pulangan yang baik.

Kini, penduduk kampung perlu memikirkan sesuatu apatah lagi kawasan tanah paya inilah lagi yang tinggal tidak diusahakan. Dengan kedudukan ekonomi yang amat baik hasil daripada getah dan sawit, tidak ada masalah bagi mengusahakannya dengan tanaman kelapa sawit. Banyak kawasan-kawasan tanah paya yang dimajukan dengan tanaman sawit sebelum ini mendatangkan hasil yang berlipat ganda jika dibuat dengan cara yang sistematik.

Penduduk kampung bukan sahaja dapat menambahkan pendapatan hasil daripada projek yang diusahakan malahan juga akan dapat menyelesaikan masalah tanah-tanah terbiar di samping menjadikan kampung lebih lebih cantik, jauh daripada kawasan semak samun.

0 comments:

Post a Comment