Selamat datang ke desaku.
Something you might want to know about us.
Don't be hesitated to contact us if you have something to say.

Salam Pengenalan

Assalamualaikum...

Salam pengenalan dan selamat bertemu. Baru di kesempatan ini saya dapat bersama-sama mengambil bahagian untuk dikongsi bersama. Saya ni orang kampung, jadi kisah dan cerita saya lebih tertumpu di kawasan kampung terutama di kawasan Kuala Krau, Pahang. Banyak yang boleh diceritakan terutama soal-soal pembangunan, peluang ekonomi, masalah-masalah, isu-isu semasa serta perancangan dan potensi kampung. Semua kampung ingin maju dan berjaya, penduduknya dapat meningkatkan pendapatan ekonomi, keadaannya aman dan sejahtera, persekitarannya bersih, ceria dan indah serta udaranya bersih dan nyaman. Inilah yang dinamakan sebagai Desa Impian ataupun Desa Wawasan.

Keselamatan Anak-Anak Di Jalan Raya

| | Tuesday, October 19, 2010
|

Di kampung sekarang ini, begitu banyak kenderaan yang lalu lalang tidak kira siang ataupun malam. Berbeza pada masa dahulu, jarang-jarang sekali kenderaan yang keluar masuk dan jika adapun, penduduk-penduduk kampung akan memerhatikan kenderaan tersebut hingga terlepas daripada pandangan. Begitulah sibuknya jalan kampung pada masa ini yang disebabkan oleh pertambahan kenderaan terutama di kalangan penduduk kampung sendiri.

Bagi penduduk kampung, hasil daripada harga getah dan sawit yang sangat baik, telah menjadikan kenderaan sebagai keperluan utama. Kereta atau motosikal yang lama telah digantikan dengan yang baru serta yang berkuasa tinggi. Boleh dikatakan di setiap rumah telah mempunyai kereta serta lebih daripada sebuah motosikal apatah lagi bagi yang berkeluarga besar.

Masalahnya ialah anak-anak terutama golongan remaja yang masih bersekolah telah menggunakan motosikal termasuk untuk berulang-alik ke sekolah walaupun tidak mempunyai lesen. Di waktu lepas sekolah, mereka ini telah meronda-ronda di kawasan kampung dan ada juga yang sudah mula meniru kumpulan mat rempit. Adakalanya mereka ini telah masuk ke kawasan pekan tanpa memakai topi keledar seolah-olah ingin menunjuk-nunjuk lagak mereka.
Pihak polispun serba salah, nak disaman, anak orang kampung. Banyak juga kemalangan yang melibatkan golongan ini dan ada yang membawa kepada kematian.

Di dalam perkara ini, ibubapalah yang bertanggungjawab sepenuhnya. Ibubapa tidak boleh memberi kebebasan sepenuhnya kepada anak-anak untuk menunggal motosikal. Kalau amat perlu sekalipun, ibubapa perlu mengawasi serta memantau aktiviti anak-anak agar tidak disalahgunakan untuk perkara-perkara yang membahayakan nyawa mereka.

0 comments:

Post a Comment