Selamat datang ke desaku.
Something you might want to know about us.
Don't be hesitated to contact us if you have something to say.

Salam Pengenalan

Assalamualaikum...

Salam pengenalan dan selamat bertemu. Baru di kesempatan ini saya dapat bersama-sama mengambil bahagian untuk dikongsi bersama. Saya ni orang kampung, jadi kisah dan cerita saya lebih tertumpu di kawasan kampung terutama di kawasan Kuala Krau, Pahang. Banyak yang boleh diceritakan terutama soal-soal pembangunan, peluang ekonomi, masalah-masalah, isu-isu semasa serta perancangan dan potensi kampung. Semua kampung ingin maju dan berjaya, penduduknya dapat meningkatkan pendapatan ekonomi, keadaannya aman dan sejahtera, persekitarannya bersih, ceria dan indah serta udaranya bersih dan nyaman. Inilah yang dinamakan sebagai Desa Impian ataupun Desa Wawasan.

Projek Menaik Aras Jalan

| | Saturday, September 27, 2014
|

Projek menaik aras jalan di km 1, Jalan Paya Luas Kuala Krau telah hampir 70% siap walaupun sebelum ini mengambil masa yang agak panjang untuk melaksanakannya. Sebagai kawasan yang paling rendah dan yang mula-mula akan dinaiki air, projek tersebut sangat-sangat dinantikan bagi mengelakkan terputusnya hubungan menjelang musim tengkujuh ini.

Sebenarnya, di antara km 1 hingga km 4, keadaan jalannya terletak di kawasan rendah, tambahan berhampiran Sungai Krau menyebabkan 4 dan 5 tempat akan dinaiki air di musim tengkujuh. Walaupun projek di km 1 telah dilaksanakan tetapi apabila musim banjir, penduduk di kawasan kampung tersebut tetap akan terputus hubungan.

Walaupun projek tersebut menelan kos yang tinggi, penduduk mengharapkan beberapa kawasan yang rendah di jalan tersebut turut dinaik aras secara berperingkat-peringkat. Sebagai jalan utama ke Pekan Kuala Krau yang melibatkan lebih 3000 orang penduduk, projek tersebut diharapkan dapat menyelesaikan masalah sekiranya keadaan air di musim tengkujuh nanti tidak terlalu besar.


0 comments:

Post a Comment