Selamat datang ke desaku.
Something you might want to know about us.
Don't be hesitated to contact us if you have something to say.

Salam Pengenalan

Assalamualaikum...

Salam pengenalan dan selamat bertemu. Baru di kesempatan ini saya dapat bersama-sama mengambil bahagian untuk dikongsi bersama. Saya ni orang kampung, jadi kisah dan cerita saya lebih tertumpu di kawasan kampung terutama di kawasan Kuala Krau, Pahang. Banyak yang boleh diceritakan terutama soal-soal pembangunan, peluang ekonomi, masalah-masalah, isu-isu semasa serta perancangan dan potensi kampung. Semua kampung ingin maju dan berjaya, penduduknya dapat meningkatkan pendapatan ekonomi, keadaannya aman dan sejahtera, persekitarannya bersih, ceria dan indah serta udaranya bersih dan nyaman. Inilah yang dinamakan sebagai Desa Impian ataupun Desa Wawasan.

Kampung yang cemerlang dan harmoni

| | Thursday, November 21, 2013
|

Kampung yang cemerlang dan harmoni menjadi idaman bagi masyarakat setempat. Bagi merealisasikannya, bukan hanya terletak kepada kepimpinan kampung, tetapi juga menjadi tanggungjawab masyarakat untuk sama-sama berusaha  agar ianya menjadi sebuah kampung yang masyarakatnya sentiasa bekerjasama, berusaha gigih meningkatkan ekonomi, menjaga keselamatan serta menjadikannya sebuah kampung yang ceria, indah dan bersih.

Bagi kepimpinan kampung, hal ehwal pentadbiran kampung perlu diberi keutamaan  di samping melaksanakan program-program yang dapat meningkatkan kefahaman penduduk, meningkatkan produk-produk kampung di samping membuat perancangan halatuju sesebuah kampung itu.

Berbagai-bagai program yang perlu dilaksanakan merangkumi aspek keagamaan, keselamatan, kebajikan dan kemasyarakatan, sukan dan kebudayaan, ekonomi, pendidikan serta aspek keceriaan, keindahan dan kebersihan kampung. Sekiranya dapat dilaksanakan, ianya akan dapat melahirkan masyarakat yang harmoni, bersatupadu, berdisiplin, produktif dan kreatif.

0 comments:

Post a Comment